wrapper

نشر "معجم الشرقيات في اللغة الألبانية"، للمؤلف: طاهر ديزداري

 

Fjaloret FJALORI I ORIENTALIZMAVE ok"Fjalori i orientalizmave në gjuhën shqipe" i autorit Tahir N.Dizdari përmban rreth 4500 fjalë me origjinë turke, arabe dhe perse, të cilat janë bërë pjesë e fondit të gjuhës shqipe.

Botimi i këtij fjalori është një meritë e veçantë, sepse kurorëzon punën 40-vjeçare të autorit dhe botohet pas vdekjes së tij, si një dëshmi për të mbajtur të gjallë emrin dhe veprën e Tahir N.Dizdarit.

Në këtë fjalorë janë përfshirë shumë fjalë të përdorura nga autorët të hershëm shqiptarë si Gjon Buzuku, Frang Bardhi, por edhe rilindasi Konstandin Kristoforidhi dhe kjo e bën një thesar të madh për leksikologjinë e gjuhës shqipe.

Ky fjalorë u shërben studiuesve , orientologëve, historianëve, kritikëve etj.

يحتوي "معجم الشرقيات في اللغة الألبانية" للمؤلف طاهر ديزداري على حوالي أربعة ألاف وخمسمائة كلمة، دخلت إلى اللغة الألبانية من لغات أهل الشرق، مثل: اللغة التركية والعربية والفارسية، والتي أصبحت جزءاً من صندوق مفردات اللغة الألبانية.

نشرُ هذا المعجم يحمل ميزة لطيفة؛ لأنه يتوج عمل المؤلف الدؤوب لمدة أربعين عاماً، كما أنَّ نشره بعد وفاة مؤلفه يُعَدُّ كشهادة تكريم لحفظ اسمه و مساهمته النبيلة في تقديم آثار قيمة إلى اللغة الألبانية.

يشمل هذا المعجم كلمات مستخدمة من قبل مؤلفين ألبانيين قدامى، مثل: جون بوزوكو و فرانك بارذي، و كذلك من قبل أشهر رواد التنوير الألباني قسطنطين كريستوفوريذي، والذي يجعل هذا المعجم ثروة عظيمة لصناعة القاموس في اللغة الألبانية.

إنَّ هذا المعجم سيكون باباً مفتوحاً في خدمة جميع الباحثين والمستشرقين والمؤرخين والنقاد و غيرهم، و ذلك في أبحاثهم حول الكلمات الدخيلة إلى اللغة الألبانية عبر مر القرون.

Rreth nesh

Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam (AIITC) është themeluar në vitin 1996, me vendim të Gjykatës së Tiranës nr. 143, datë 04. 03. 1996. Veprimtaria e këtij Instituti është e shumëfishtë dhe e larmishme në fusha të ndryshme si: shkencore, kulturore, studimore, botuese, informuese dhe dokumentuese. 

Lexo për më tepër

Lidhjet

radio

tv kontakt 2