wrapper

Dr Ramizi profilProf. As. Dr. Ramiz ZEKAJ është themelues dhe drejtues i Institutit Shqiptar të Mendimit dhe të Qytetërimit Islam. Ka studiuar orientalistikë në Fakultetin e Filozofisë të Prishtinës. Më pas ka kryer Institutin e Gjuhëve të Huaja në Medinë (dega gjuhë arabe), ku më vonë kreu edhe studimet e larta për jurisprudencë islame. Në vitin 1994 është laureuar me gradën “Doktor i Shkencave” në fushën e Historisë. Është autor i një sërë botimesh dhe artikujsh shkencorë në fusha të ndryshme dhe gjithashtu, është drejtor i revistës shkencore-kulturore “Univers”. Falë vizionit të tij të qartë drejtues, AIITC është formësuar dhe rritur ndjeshëm nga viti në vit.

 

Faruk BorovaDr. Faruk BOROVA i diplomuar në Universitetin e Tiranës, Fakulteti i Shkencave të Natyrës, pas një përvoje pune 20-vjeçare në industrinë kimike shqiptare, në vitin 1993 mori Gradën Shkencore “Doktor” në fushën e teknologjisë kimike. Në vitet 1992 – 1993 ka shërbyer si Drejtor i Përgjithshëm i Ndërmarrjes Shtetërore Eksport – Import dhe në vitet 1993 – 1997, ka qenë Ambasador i Republikës së Shqipërisë për Lindjen e Mesme duke përfshirë Egjiptin, Libinë, Palestinën, Izraelin, Sudanin, Jordaninë dhe Irakun, me rezidencë në Kajro, të Republikës Arabe të Egjiptit. Autor i librit “Dinastia shqiptare që sundoi Misirin 1805 – 1952” botuar në vitin 2010, nga muaji tetor i vitit 2011 e në vazhdim ka punuar në Institutin Shqiptar të Mendimit dhe të Qytetërimit Islam fillimisht si Nëndrejtor e më pas si Kryetar i Bordit Drejtues dhe Përgjegjës i Marrëdhënieve me Jashtë.

 

HasanProf. Dr. Hasan ҪIPURI, anëtar i Bordit Ekzekutiv të AIITC. Pedagog i shkencave gjuhësore dhe ushtarake, prof. dr. Hasani Ҫipuri ka dhënë një kontribut të çmuar në fushën e botimeve të fjalorëve të ndryshëm, ndër të cilët përmendim botimin e fjalorit shqip-serbisht. Autor dhe kontribues në shumë libra historikë, si dhe në shumë shkrime me karakter gjuhësor të botuar në revistat më serioze të kohës. Është shef i sektorit të Terminologjise dhe Enciklopedisë Ushtarake, njëherazi pedagog i gjuhës serbo-kroate në Akademinë e Mbrojtjes dhe në Fakultetin e Gjuhëve të Huaja.

AluishAlush SARAÇI është një nga anëtarët e Bordit Drejtues të AIITC, i cili ka dhënë kontributin e tij me idetë dhe eksperiencën e tij profesionale për vite me rradhë. Alush Saraçi është diplomuar në Universitetin e Tiranës, Fakulteti Ekonomik. Më pas ka zhvilluar disa kualifikime dhe trajnime në SHBA për shkencat e ekonomisë. Si ekonomist i niveleve të larta ka dhënë ndihmesa për problemet ekonomike në Shqipëri. Ka drejtuar me aftësi disa institucione të rëndësishme shtetërore duke ndikuar mbarëvajtjen e tyre.

 

xhemalXhemal BALLA ka kryer Medresenë e Tiranës e më pas është diplomuar në Institutin Pedagogjik, Fakulteti i Bio-Gjeografisë. Ka ushtruar profesionin e mësuesit prej shumë vitesh dhe për këtë është dekoruar me titullin “Mësues e edukator i dalluar”. Xhemal Balla, si pjesë e Bordit Drejtues të AIITC ka dhënë kontribut në revistën shkencore “Univers”- botim i Institutit Shqiptar të Mendimit dhe të Qytetërimit Islam. Është autor i disa librave monografikë kushtuar figurave më të shquara islame në Shqipëri. Gëzon një përvojë të pasur shkencore pedagogjike dhe ka qene tepër i suksesshëm në institucionet arsimore të drejtuara prej tij.

 

muharremProf. Dr. Muharrem DEZHGIU është historian dhe studiues i problemeve të historisë së shqiptarëve pas Shpalljes së Pavarësisë deri në fund të Luftës së Dytë Botërore. Në veprimtarinë e tij shkencore mbi 30-vjeçare, prof. Dezhgiu ka zhvilluar studime të specializuara për problemet politike, ushtarake, ekonomike-shoqërore të historisë së shqiptarëve në vitet e Luftës së Dytë Botërore; ka dhënë mësime e leksione për studentët dhe pasuniversitarët; ka drejtuar tema diplomash dhe doktoratura; ka marrë pjesë në juri për mbrojtje doktorature si oponent dhe si kryetar jurie; ka recensuar dhe ka bërë redaktime shkencore të botimeve me temë nga kjo periudhë historike; ka marrë pjesë në grupe pune për hartimin e teksteve mësimore; ka marrë pjesë me punimet dhe studimet e tij në dhjetëra konferenca shkencore brenda dhe jashtë vendit. Ka qenë në poste drejtuese në Institutin e Historisë dhe aktualisht drejton Qendrën e Enciklopedisë Shqiptare. Prodhimtaria e tij shkencore në fushën e historiografisë numëron 16 libra si autor e bashkautor, si dhe dhjetëra e dhjetëra artikuj shkencore, kumtesa, kritika etj. Prej mesit të vitit 2012, Prof. dr. Muharrem Dezhgiu është anëtar i Bordit Drejtues të AIITC.

 

 

shaban murati foto

Prof. dr. Shaban Murati, diplomat karriere, është një nga figurat e rralla që i ka rritur vlerat këtij vendi. Ka qenë ambasador, këshilltar i kryeministrit, ministër i diplomacisë shqiptare, akademik, publicist, analist dhe shkrimtar. Ka qenë në poste drejtuese si: Drejtor i Akademisë Diplomatike të Ministrisë së Jashtme të Shqipërisë, Drejtor i Drejtorisë së Ballkanit në Ministrinë e Jashtme, Drejtor i Drejtorisë së Prognozës dhe Analizës në Ministrinë e Jashtme, Drejtor i Drejtorisë së Marrëdhënieve Ndërkombëtare në Partinë Demokratike, Zëdhënës dhe drejtor i Drejtorisë së Shtypit në Ministrinë e Jashtme. Prodhimtaria e tij në fushën e diplomacisë numëron libra, shkrime dhe analiza të shumta të çështjeve ndërkombëtare dhe rolin e Shqipërisë në to. Është vlerësuar me tituj dekorues “Mjeshtër i Madh”, “Çmimi i Karrierës 2012”, “Naim Frashëri” dhe “Fisnikëria e Tiranës” për kontributin e shquar në publicistikën dhe diplomacinë shqiptare. Prej mesit të vitit 2016, Prof. dr. Shaban Murati është anëtar i Bordit Drejtues të AIITC.

Rreth nesh

Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam (AIITC) është themeluar në vitin 1996, me vendim të Gjykatës së Tiranës nr. 143, datë 04. 03. 1996. Veprimtaria e këtij Instituti është e shumëfishtë dhe e larmishme në fusha të ndryshme si: shkencore, kulturore, studimore, botuese, informuese dhe dokumentuese. 

Lexo për më tepër

Lidhjet

radio

tv kontakt 2