wrapper

Vilajeti i Kosovës (Kosova Vilayeti) është kufizuar në veri me Serbinë; në Lindje me vilajetin e Bullgarisë dhe të Selanikut; në Jug me Vilajetin e Manastirit dhe të Selanikut; në Perëndim me Vilajetin e Shkodrës dhe të Malit të Zi; në veripërendim ndërkaq me Vilajetin e Bosnjës dhe Hercegovinës. Zotëronte një territor që kishte shtrirje prej 32. 900 km2, me 1.038.100 banorë.

Kryeqytet ishte Shkupi (Üsküb) me 25.000 banorë. Qytete të tjera të rëndësishme ku shtrihej sanxhaku janë të shenjuara në hartë me ngjyrë të kuqe: Prishtina (11.000 banorë), Prizreni (38.000 banorë), Peja (Ipek, 18.000 banorë), Tashlixha (3.000 banorë)!

Kjo hartë e shek. XIX është e ngjashme me hartën e vjetër të Mbretërisë së Dardanisë me seli gjithashtu në Shkup.

Burimi: Osmanli Atlasi: XX. Yüzyil Başlari!

Rreth nesh

Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam (AIITC) është themeluar në vitin 1996, me vendim të Gjykatës së Tiranës nr. 143, datë 04. 03. 1996. Veprimtaria e këtij Instituti është e shumëfishtë dhe e larmishme në fusha të ndryshme si: shkencore, kulturore, studimore, botuese, informuese dhe dokumentuese. 

Lexo për më tepër

Lidhjet

radio

tv kontakt 2