wrapper

Super User

Super User

“Çmimi AIITC 2018”, një nga ceremonitë më të rëndësishme të vitit, shpall fituesit në edicionin 11 të tij

Pas një rrugëtimi të gjatë e të suksesshëm, “Çmimi AIITC” vjen në edicionin e tij të 11, në një stil krejt ndryshe, plot finesë e origjinalitet, duke sjellë për elitën intelektuale shqiptare prurjet më të mira të vitit në fushën e studimeve, letërsisë dhe artit pamor. “Çmimi AIITC” është një nxitje e fuqishme për krijuesit, shkrimtarët, intelektualët dhe studiuesit të cilët japin një kontribut të vyer në pasurimin e kulturës shqiptare.hen prurjet e një viti dhe krijohet një orientim i qartë drejt vlerave të mirëfillta dhe mesazheve të dobishme për shoqërinë shqiptare. Për 11 vjet me radhë u vunë në garë qindra autorë nga të gjitha trevat shqipfolëse, duke u konsoliduar vit pas viti. Veprat e sjella në konkurs pasqyrojnë më së miri realitetin shqiptar, historinë, traditat, kulturën dhe botën shpirtërore të popullit shqiptar.

Ceremonia e ndarjes së çmimeve u organizua në Muzeun Historik Kombëtar, me pjesëmarrjen e gjerë të personaliteteve nga bota e politikës, diplomacisë, shkencës, kulturës e artit. Në fjalën e hapjes drejtori i Institutit Shqiptar të Mendimit dhe të Qytetërimit Islam, Prof. Dr. Ardian Muhaj, falënderoi qindra krijues, autorë librash e piktorë që kanë marrë pjesë në këtë konkurs gjatë 15 viteve dhe theksoi se veprat e paraqitura përbëjnë një gjerdan vlerash që dëshmojnë më së miri se puna dhe këmbëngulja, kur i bashkohen talentit, janë jo vetëm gurrë vlerash, por edhe burim shprese për shumë talente që kanë nevojë për inkurajim, për mbështetje e vlerësim. Sipas tij, gjeografia e gjerë e pjesëmarrësve në konkurs është tregues i tejkalimit të kufijve politikë e kulturorë mes trojeve mbarëshqiptare.

Ceremoninë e ndarjes së çmimeve e përshëndeti edhe drejtori i Muzeut Historik Kombëtar, Dr. Dorian Koçi, i cili vlerësoi kontributin e AIITC në evidentimin e veprave cilësore, promovimin e studiuesve dhe talenteve të reja.

Çmimi AIITC ndahet në tri kategori: libri më i mirë i vitit në fushën e shkencës dhe kulturës islame, peizazhi më i bukur në penelat e piktorëve shqiptarë dhe krijimtaria më e arrirë nga moshat e reja. Veprat dhe punimet që u paraqitën për konkurrim në periudhën kohore të një viti, u vlerësuan nga juritë përkatëse të secilës kategori dhe fituesit u shpallën gjatë kësaj ceremoni.

Për t′i njohur të pranishmit me arritjet dhe evoluimin e “Çmimit AIITC” ndër vite, u shfaq edhe një material filmik ku u pasqyruan në retrospektivë ngjarjet kryesore dhe fituesit e shpallur në 10 edicionet e këtij eventi.

Vit pas viti numri i konkurrentëve është rritur ndjeshëm, po kështu edhe niveli artistik e shkencor i krijimtarisë së paraqitur, gjë e cila e bën edhe më të vështirë dhënien e “Çmimit AIITC”. Megjithatë, mes 18 punimeve konkurrente, juria e kategorisë së librit më të mirë të vitit në fushën e shkencës dhe kulturës islame, e kryesuar nga Prof. Emil Lafe, shpalli fitues të vendit të parë librin me titull “Zhvillimi i kulturës shqiptare me ndikime orientale prej shekullit XVIII deri në fillimet e Rilindjes Kombëtare” të autorit Nehat Krasniqi, me motivacionin: “Vepër shkencore përgjithësuese, e mbështetur gjerësisht në burime arkivore dhe në studime të mëhershme, që hedh dritë të re mbi gjendjen, zhvillimet dhe tiparet e kulturës sonë shpirtërore, letrare e materiale”. Me çmim të dytë u vlerësuan znj. Zenepe Dibra për librin me titull: “Qyteti që lindi nga një kështjellë” dhe Nuridin Ahmeti me librin “Krerët fetarë në lëvizjen kombëtare shqiptare”. Ndërsa tre çmimet e treta shkuan për Dr. Faruk Borova dhe librin e tij “Rrugëtimi i një Ambasadori në Lindjen e Mesme”, Behauddin Gashi me veprën “Një mysliman përballë terrorizmit” si dhe Ermir Gjinishi me veprën “Krishterimi dhe Islami: Dy fe, dy qytetërime”.

Një nga momentet më interesante të ceremonisë së ndarjes së çmimeve “AIITC 2018”, si çdo vit, ishte ekspozita e pikturave pjesëmarrëse në kategorinë “Peizazhi më i bukur në penelat e piktorëve shqiptarë”, ku të pranishmit soditën mes fantazisë dhe frymëzimit të piktorëve të talentuar, duke i vlerësuar personalisht punimet e tyre. Fituesi i kësaj kategorie u shpall nga kryetari i jurisë Buron Kaceli. Peizazhi “Abstraksion" i piktorit Veli Blakçori fitoi çmimin e parë me motivacionin: “Vepër diptike e karakterit abstrakt konceptual, ku përmes një game shpresëdhënëse të të gjelbërave dhe një ritmi plot muzikalitet, artisti shpreh cilësisht profesionalizmin e tij të lartë”.

Një interes i veçantë në konkursin e Çmimeve AIITC i kushtohet krijuesve të rinj e të talentuar, duke synuar promovimin dhe motivimin e tyre, për të sjellë vlera në fushën e letrave shqipe. Për kategorinë e krijimtarisë më të arrirë për moshat e reja, në prozë e poezi, me temë: “E bukura në shpirt dhe në jetë”, kryetari i jurisë Agim Baçi shpalli fituese poeten Arbëria Abdushi, me motivacionin: "Për një stil poetik që fton braktisjen e jetës së cekët dhe ftesën për një endje drejt së plotës dhe vetes". Me çmim të dytë u vlerësua Behar Shehu dhe me çmim të tretë Sara Sinanaj.

Ndërsa akademiku, Prof. Dr. Rexhep Meidani, pjesëmarrës në këtë konkurs me veprën e tij “Rendi global dhe shteti komb”, u nderua me një çmim të veçantë, me motivacionin: “Vepër e rëndësishme filozofike-politike që trajton me thellësi dhe origjinalitet disa koncepte bazë të jetës shtetërore e kombëtare, të vështruara edhe nga përvoja historike dhe nga perspektiva e zhvillimit të shoqërisë shqiptare”.

Në mbyllje të kësaj ceremonie, të pranishmit iu bashkuan koktejit të organizuar me këtë rast, ku patën mundësinë të shkëmbejnë mbresat dhe ndjesitë pozitive që u la kjo ceremoni. Tradita 11-vjeçare dhe eksperienca e fituar gjatë këtij rrugëtimi, janë një shtysë mjaft e madhe për Institutin Shqiptar të Mendimit dhe të Qytetërimit Islam, në konsolidimin e mëtejshëm këtij eventi, duke nxjerrë në pah vlerat më të mira në morinë e krijimeve shkencore e kulturore nga të gjitha trevat shqipfolëse.

Read more

"ÇËSHTJA SHQIPTARE NGA PAVARËSIA DERI SOT”, AKADEMI KULTURORE NË HAMBURG (GJERMANI)

Hamburg, 02.12.2018

Qendra Kulturore Islamike Shqiptare në Hamburg të Gjermanisë, në bashkëpunim me Institutin Shqiptar të Mendimit dhe të Qytetërimit Islam (AIITC), organizoi Akademinë “Popuj dhe Kultura” me temë: "Çështja shqiptare nga Pavarësia deri sot", ku morën pjesë qytetarë nga të gjitha trojet shqiptare që jetojnë në Gjermani.

Në ligjëratën me temë: "Rrugëtimi politik, kulturor dhe fetar i shqiptarëve pas shpalljes së Pavarësisë", Prof. As. Dr. Ramiz Zekaj solli për të pranishmit shumë informacione të dorës së parë dhe dokumente interesante që flasin për zhvillimet historike që ka pësuar kombi shqiptar nga koha kur ishte pjesë e Perandorisë Osmane dhe në vazhdimësi të rrjedhave historike, duke u ndalur në momente kyçe për fatet e kombit, mes të cilave Lëvizja Kombëtare në Stamboll, por edhe decentralizimi i Turqisë evropiane në aspektin etnik, ku do të përfshiheshin edhe katër vilajetet shqiptare: Vilajeti i Kosovës, i Shkodrës, i Manastirit dhe Vilajeti i Janinës. Gjithashtu vend të rëndësishëm në referatin e tij zinin edhe vendimet e Kuvendit të Shkupit, përgatitja e Kuvendit gjithëkombëtar, shpallja e Pavarësisë së Shqipërisë, mbledhja e Durrësit dhe dështimi i Princ Vidit, Shqiptarët pas Luftës së Parë Botërore, Konferenca e Paqes (1919 – 1920), fati i Shqipërisë dhe i shqiptarëve midis Luftës së Parë dhe Luftës së Dytë Botërore, pavarësia e institucioneve fetare shqiptare, shqiptarët përpara agresionit fashist Italian dhe gjatë Luftës së Dytë Botërore, lufta e klasave dhe diktatura, ndalimi i besimit fetar e deri te shembja e sistemit komunist dhe fitimi i lirisë së besimit. Ky moment, sipas profesor Zekaj, do të shënohej më 16 nëntor 1990, në xhaminë e Plumbit, të qytetit të Shkodrës, kur teologu i persekutuar mbi 23 vjet në burgjet komuniste, Hafiz Sabri Koçi, bashkë me besimtarët shkodranë ndërmori nismën për rihapjen e xhamisë dhe fillimin e jetës fetare.

Ndërsa Ambasadori Shaban Murati trajtoi temën: "Çështja shqiptare në Ballkan pas viteve ‘90", temë që zgjoi interes të veçantë mes të pranishmëve. Ai e quajti epokal ndryshimin që ndodhi në Evropë në fillimin e viteve 90, me shembjen e komunizmit dhe me përfundimin e luftës së ftohtë, gjë që krijoi një ndryshim të ri pozitiv edhe për çështjen shqiptare. Ky ndryshim, u shpreh Ambasadori Murati, përvijohet në këto rrethana të reja favorizuese:

1. U prish Federata Komuniste Jugosllave që kishte qenë burg i detyruar për Kosovën dhe gjithë shqiptarët në ish - Jugosllavi.
2. U shkri Bashkimi Sovjetik komunist si superfuqi, që kishte qenë mbështetja kryesore e Serbisë, si sunduese e Federatës Jugosllave mbi popujt joserbë, përfshirë shqiptarët.
3. U shemb regjimi komunist në Shqipëri, gjë që krijoi faktorin e ri të shtetit shqiptar, si mbështetës të luftës për liri dhe pavarësi të popullit të Kosovës në rajon dhe në arenën ndërkombëtare.
4. Rrethana e re evropiane dhe ndërkombëtare e fitores së revolucioneve demokratike antikomuniste vendosi në plan të parë të agjendës diplomatike çështjen e lirisë dhe të drejtave të popujve të shtypur nga regjimet komuniste, përfshirë edhe popullin shqiptar në ish - Jugosllavi.
5. Prirja dhe orientimi i kombit shqiptar në Shqipëri dhe në Kosovë për lidhje dhe aleancë me Perëndimin u jetësua si një faktor i ri i mbështetjes diplomatike, propagandistike dhe morale të Perëndimit për çĕshtjen shqiptare në Kosovë dhe në Ballkan.
6. U krijua rrethana e re ndërkombëtare, ku çështja shqiptare u ndërkombëtarizua dhe u shtrua detyra historike e zgjidhjes së saj. Kjo detyrë u konkretizua me aktin e madh historik të çlirimit të Kosovës në vitin 2008. Ky ndryshim historik nuk mund të mendohej pa përkrahjen dhe mbështetjen e fuqishme të Perëndimit, të SHBA-sĕ dhe të NATO-s.

Në fund të takimit, të pranishmit shtruan një sërë pyetjesh rreth dy tematikave të zhvilluara, ku një pjesë e tyre morën përgjigje në formën e një dialogu, sidomos gjatë darkës së shtruar për të pranishmit me këtë rast.
Prof. Zekaj kishte sjellë nga Tirana flamurin shqiptar për Qendrën Islamike Kulturore Shqiptare të Hamburgut, të cilin ia dorëzoi Imamit të kësaj qendre, z. Zulhajrat Fejzulahi. Ky moment shënoi edhe mbylljen solemne të kësaj Akademie Kulturore e cila, përveç njohjeve të reja dokumentare në fushat e trajtuara, bëri që edhe shqiptarët e diasporës në Gjermani ta jetojnë atmosferën e Festës së Flamurit, që këtë vit u organizua në mbarë botën.

Read more

Librat dhe dorëshkrimet e vjetra në Librotekën AIITC

Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam disponon një nga librotekat më të pasura në vend. Ajo numëron rreth 10.000 tituj librash të fushave të ndryshme si: shkencë, kulturë, histori, biografi, letërsi, arsim, fe, fjalorë, literaturë për fëmijë etj. Kjo Librotekë e pozicionuar në një vend të qetë, me ambiente të bollshme e komode leximi, ka afruar pranë vetes shumë lexues e studiues të fushave të ndryshme.

Përpos këtij shërbimi, Libroteka AIITC zhvillon një sërë aktivitetesh, duke pasur si qëllim shtrirjen e dijes te çdo lexues, jo vetëm në Tiranë por dhe më gjerë, duke ofruar mundësinë e njohjes së një morie titujsh e autorësh shqiptarë dhe të huaj.
Libroteka AIITC numëron rreth 270 libra dhe dorëshkrime të vjetra.

Mbledhja dhe ruajtja e librave të vjetër është një tjetër objektiv i kësaj libroteke. Ky sektor është pasuruar prej vitesh dhe gjithmonë do jetë në kërkim të mbledhjes së këtyre thesareve shekullore. Këto libra datojnë shumë shekuj më parë, disa prej tyre janë me kapakë dhe me numrin e saktë të faqeve, po ka prej tyre edhe që kanë mangësi, megjithatë vlerat që përçojnë në çdo rresht të ruajtur dhe të trashëguar prej shekujsh, na bëjnë të ndjehemi krenarë për këto dorëshkrime të vjetra. Për këtë arsye, i ruajmë më fanatizëm dhe krenari njëkohësisht.

Kapakët e librave kanë përbërje lëkure dhe janë kryesisht në gjuhën arabe, turke, osmane dhe shqipe. Disa janë libra të shtypur, disa janë me shkrim dore. Shumica prej tyre janë edhe të zbukuruar me konture (korniza), kryesisht në ngjyrë të kuqe, ose me motive florale (me lule), ku brenda kontureve të zbukuruar radhitet teksti. Libri më i vjetër daton në vitin 970, i punuar me shkrim dore, i autorit Birgivi Mehmet Efendi. Është një vepër teologjike, mistike dhe morale, me titull “İlm-i Akâid”, që përmban tema të dobishme nga shkenca e besimit dhe ajo e legjislacionit fetar.

Për kureshtjen e lexuesve, po prezantojmë dy tituj librash të vjetër.

Titulli i librit: “Kâmûs-ı Kavânîn” (Fjalor ligji - Fjalor juridik)
Autor: Tome Andonyadi (Avokat)
Viti i botimit: 1310 h/ 1892-1893
Vendi i botimit: Stamboll
Botues: Shtypshkronja “Mahmut Bej”
Lloji i tekstit: Fjalor, prozë. Në fund është dhënë vizorja e saktë - gabim.
Numri i faqeve: 670 faqe.

Libri përmban 2 vëllime. Kapaku është me sipërfaqe lëkure.

Përmbajtja dhe veçoria: Është fjalor në fushën e juridikut. Në vepër janë përmbledhur dhe shpjeguar shprehjet dhe çdo lloj fjale që është përdorur deri atëherë në një sërë statutesh dhe në gjykatat e apelit. Vepra është radhitur sipas rregullit të fjalorit turqisht “Elif, ba”. Tema zotëron veçorinë e një enciklopedie. Shkrimtari në parathënien e librit paraqet rëndësinë e një fjalori të tillë dhe nevojën që ndjehet për të. Disa fjalë shembuj që ndodhen në fjalor: İşkence, Bâbıâli, terci, tereke, cinâyet, hâriç, sebep, serseri, serhat,ibtidâ, ibrâ, ebniye, ispat, icâre, icrâcı, î’şâr etj.

Titulli i librit: “Historia Osmane”
Shkrimtari: A. Nyzhet
Përkthyesi: Autori origjinal i veprës
Viti i botimit: 1329 h/ 1911  (botimi i dytë)
Vendi i botimit: Stamboll
Botues: Shtypshkronja “Artin Asdoryan”
Numri dhe veçoria e vëllimit: Është vëllim i vetëm, libër i vogël. Është me kapakë kartoni dhe shpinën e ka me copë të zezë.
Lloji i tekstit: Prozë.
Numri i faqeve: 169 faqe

Përmbajtja dhe veçoria: Është një libër i vogël, prej 169 faqesh. Është përgatitur në si libër mësimor në tetëvjeçare dhe në gjimnaz, në përshtatje me programin mësimor të asaj kohe dhe është botuar për herë të dytë nga Ministria e Arsimit.
Vepra përbëhet nga dy pjesë kryesore ku pjesa e dytë ndahet në tre nënpjesë. Në fillim hapet me fotografitë e padishahëve dhe burrave të rëndësishëm të shtetit. Ndërkohë që shpjegohen marrëdhëniet me Evropën, është lënë vend edhe për burrat e rëndësishëm të shteteve evropiane. Ka disa harta dhe disa fotografi në lidhje me temën që shpjegohet. Meqë vepra është libër mësimor, temat janë dhënë në linjën kryesore, pa u futur në detaje.

Fondi i artë i librave të vjetër pranë Librotekës AIITC është në dispozicion të çdo lexuesi të interesuar, qoftë student, dashamirës i historisë apo studiues që mund t′i shfrytëzojnë këto libra për të shuar kuriozitetin, ose për t′i përdorur si referencë në studimet dhe tyre.

Read more

Rreth nesh

Instituti Shqiptar i Mendimit dhe i Qytetërimit Islam (AIITC) është themeluar në vitin 1996, me vendim të Gjykatës së Tiranës nr. 143, datë 04. 03. 1996. Veprimtaria e këtij Instituti është e shumëfishtë dhe e larmishme në fusha të ndryshme si: shkencore, kulturore, studimore, botuese, informuese dhe dokumentuese. 

Lexo për më tepër

Lidhjet

radio

tv kontakt 2